در جواب به این سوال که عمل بای پس معده چیست؟ بطور خلاصه باید گفت در این عمل مسیر عبور غذا از مری به روده کوتاه میشود، که به همین علت واژه «بای پس» که به معنای میانبر زدن است، به کار میرود. در این عمل جراح کیسه کوچکی از معده که حجم آن یک بیستم حجم معده اصلی است را درست کرده و مسیر روده را تغییر داده و به این کیسه کوچک می دوزد.
در نتیجه غذا وارد قسمت اعظم معده و حدود یک متر از روده باریک نمیشود و بلافاصله از مری وارد کیسه کوچک معده و بعد مدت کوتاهی وارد روده میشود.
این امر نه تنها باعث سیری زودرس میشود، بلکه جذب مواد غذایی رو هم حدود ۲۰ درصد کاهش میدهد. این عمل دارای فواید و عوارضی است که تمامی افراد قبل از انجام به آن، باید آشنایی کاملی داشته باشند.
این جراحی را میتوان به دو صورت جراحی باز یا جراحی لاپاراسکوپیک (از طریق دستگاه لاپاراسکوپ و ایجاد چند برش کوچک) انجام داد. در این جراحی قسمتی از معده که در زیر ناحیه کاردیا (محل اتصال مری به معده) قرار دارد برمیدارند و قسمتی از روده کوچک را به آن وصل میکنند (یا به اصطلاح علمی آناستوموز میدهند)
اندازههایی که برای این اتصال در نظر گرفته میشود بستگی به BMI (شاخص توده بدنی) فرد دارد. در عمل بایپس معده٬ با ایجاد محدودیت در ابعاد معده و هم با ایجاد تغییرات در میزان جذب مواد غذایی (سوء جذب) و کاهش میزان جذب کالری، باعث کاهش وزن میگردد.
بای پس معده سنتی یا کلاسیک به منظور ایجاد محدودیت و سوء جذب به کار میرود. بعبارتی اهداف این روش جراحی چاقی بدین شرح است:
بیمار غذای کمتری مصرف کند
جذب کالری مواد غذایی در بدن کم شود
برای اینکه بیمار غذای کمتری میل کند باید سایز معده تغییر کند و برای اینکه غذای کمتری جذب شود میبایست فعالیت روده را به شیوهای تغییر داد که جذب کمتری انجام دهد.
به منظور اجرایی کردن هر دو هدف بالا٬ در عمل بایپس٬ معده به دو کیسه فوقانی و تحتانی تقسیم میشود که یکی از آنها ۵ الی ۱۰ درصد اندازه کل است و مسوولیت نگهداری غذا را بر عهده دارد. سپس قسمتی از روده کوچک نیز از مسیر جذب غذا کنار گذاشته میشود.
در این روش هیچ قسمتی از معده یا روده از بدن خارج نمیشود و قسمت بزرگتر معده کماکان به تولید و ترشح آنزیمهای معمول میپردازد اما غذایی به این قسمت وارد نمیشود.
این عمل مناسب کسانی است که شاخص توده بدنیشان بزرگتر یا برابر با ۳۵ باشد. این افراد معمولا بالای ۳۰ کیلوگرم اضافه وزن دارند.
افرادی که بیماری دیابت نوع دو یا بیماریهای متابولیک دارند و شاخص توده بدنی آنها بزرگتر یا مساوی با ۳۳ است میتوانند این عمل را انجام دهند.
در واقع، باید بدانید وزن افرادی که داوطلب این عمل میشوند بسیار بالاست و با رژیم یا ورزش نتوانستهاند، وزن خود را کاهش دهند.
عوارض عمل بای پس معده به ویژه وقتی این جراحی توسط فلوشیپ متبحر لاپاروسکوپی و جراحی چاقی انجام شود، کمتر از دو درصد میباشد.
احتمال عوارض کوتاه مدت آن مثل خونریزی، نشتی، آمبولی ریه مشابه جراحی اسلیو میباشد اما برخی عوارض بلند مدت مثل فتق داخلی و انسداد روده و همچنین زخمهای گوارشی در محل دوختودوز معده به روده مختص بایپس روده بوده و در اسلیو دیده نمیشود اما احتمال آن بسیار پایین است.
احتمال انسداد روده اگر تکنیک جراحی مناسب باشد، بسیار پایین و کمتر از یک درصد است.
زخمهای گوارشی بیشتر در افرادی که مسکنهایی از خانواده بروفن مصرف میکنند یا سیگار و قلیان استعمال میکنند، دیده میشود.
برای کم کردن عوارض عمل بایپس معده؛ حتما به مراقبتهای بعد از عمل توجه کنید و پایبند باشید. و اینکه ابتدا در انتخاب پزشک و جراحتان دقت کرده و حتماً توصیههای او را، چه قبل و چه بعد از عمل به طور دقیق اجرایی کنید.
فلوشیپ لاپاراسکوپی و جراحی چاقی پس از گرفتن شرح حال در مورد الگوی غذایی، رفلاکس معده به مری و سابقه بیماریها و بعد از دیدن جواب آندوسکوپی و نمونه برداری معده، سایر آزمایشها، سونوگرافی و مشاورهها تصمیم میگیرد برای شما بایپس مناسب است یا اسلیو.
https://dratarodi.com/%d8%b9%d9%85%d9%84-%d8%a8%d8%a7%db%8c-%d9%be%d8%b3-%d9%85%d8%b9%d8%af%d9%87/